Technologie Wi-Fi 6/6E?

Technologii Wi-Fi 6/6E zná asi každý, ale je to nejlepší dostupná technologie na trhu? Co vlastně přináší o jedničku vyšší číslo technicky a co v reálném životě? Na tyto otázky nám bude odpovídat Petr Klusoň.

(Petr Klusoň, Solutions architect ve společnosti Huawei Technologies (Czech) s.r.o.)

Co je to Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7(802.11be) je nový standard Wi-Fi technologie a jde o následovníka Wi-Fi 6 a Wi-Fi 6E s původním označením 802.11ax.

Nová technologie nám umožní přenosové rychlosti až 30Gb/s, což je přibližně trojnásobek rychlosti Wi-Fi 6. Díky možnosti garantovat latence je vhodná i do výroby. Zpětná kompatibilita se staršími zařízeními je samozřejmostí. Dle zkušeností z minulosti a predikcí od IDC lze očekávat rychlý nástup na trh a nahrazení nabídky stávajících modelů Wi-Fi 6. To potvrzuje fakt, že společnost Huawei Technologies uvedla letos v září na trh AirEngine8771-X1T, Enterprise class Wi-Fi 7, což je první přístupový bod tohoto standardu na trhu.
Jak je to s certifkací od Wi-Fi Aliance?

Nejprve bych uvedl, co samotná certifikace znamená. Jednoduše řečeno jde o garanci, že produkty různých výrobců jsou vzájemně kompatibilní, tzn. pokud se například notebook libovolného výrobce připojuje k Wi-Fi přístupovému bodu od Huawei, tak bude spojení fungovat. Samotné certifikace se budou vydávat od ledna 2024, ale certifikační proces poběží již od prosince 2023. Nabízí se tedy otázka: „Bude to fungovat?”. Odpověď je: „Ano bude“, protože Huawei Technologies je nejaktivnějším přispěvatelem Wi-Fi 7 a pokud nový standard definuje, tak ho umí implementovat…

Případné kosmetické změny lze vyřešit novou verzí softwaru a aktuální model bude dodatečně certifikován Wi-Fi Aliancí.
Stejný postup společnost zvolila v minulosti i při uvádění Wi-Fi 6.

 

Co přináší Wi-Fi 7 nového?

Je to několik klíčových technologií:

1. asi nejkontroverznější zlepšení je 320MHz kanál a jeho uplatnění v EU. Regulace EU o využití radiového spektra umožňuje použít pouze jeden kanál, takže reálné využití je v malém objektu na samotě někde v Krkonoších.

2. zlepšení je vyšší modulace signálu, tj. přenesení většího objemu dat za jednotku času z QAM1024 na QAM4096, které přinese až 20% zlepšení.

3. inovací je technologie Multi-OFDMA, ta přináší lepší utilizaci rádiového spektra. Wi-Fi 6/6E umožnilo alokovat pouze jeden datový blok pro jednoho uživatele v daném čase, Wi-Fi 7 alokuje bloků více.

4. inovací a je podpora TWT (Target Wake-up Time) na kanálech přes 20 MHz. Zjednodušeně se terminál domluví s přístupovým bodem na čase, kdy si budou periodicky vzájemně povídat a v mezičase terminál vypne rádio. Tím je dosažena úspora elektrické energie důležitá u terminálů na baterie, jako jsou notebooky, tablety nebo IoT čidla.

5. a dle mého názoru nejdůležitější inovací jsou multilinkové operace. Žádný dosavadní standard neumožňoval komunikaci mezi terminálem a přístupovým bodem na více kanálech(2,4/5/6 GHz) zároveň. To Wi-Fi 7 mění a přináší několik možností využití.

První možností je sdružení kanálů a navýšení přenosové kapacity. Druhou je duplicitní komunikace na všech kanálech zároveň, což umožní bezeztrátový roaming mezi přístupovými body a omezení vlivu rušení. Poslední je využití jednotlivých kanálů pro jednotlivé aplikace a tím minimalizování zpoždění sítě.

Multilinkové operace obecně umožní rozšířit Wi-Fi 7 do výroby a řídit různé robotické paže, připojit kamery na automatickou kontrolu kvality finálních výrobků, zlepšit uživatelskou zkušenost s VR nebo řídit vysokozdvižné vozíky.

 

  

 

 

 

Proč přejít na nový standard?

Wi-Fi 7 přináší vyšší přenosové rychlosti, menší latence, zmíněné inovace a lepší chování v zarušeném prostředí. Dalším aspektem může být bezpečnost, protože starší modely Wi-Fi 4 nebo Wi-Fi 5 s ukončenou softwarovou podporu nemají podporu zabezpečení WPA3 a stávající WPA2 je v některých případech překonaná (útok WPA2 KRACK). Nové produkty mají před sebou celý životní cyklus a v neposlední řadě je lepší budovat bezdrátovou síť na moderní základě než na muzejních kouscích.

Kdy přijdou na trh modely Wi-Fi 7 v nižší cenové hladině?

      • Kompletní Huawei Technologies portfolio pro indoor bude uvedeno v květnu 2024.

 

Je s Wi-Fi 7 spjato něco dalšího?

Ano je. Jde o masivní nástup síťových přepínačů s multigigovou technologií. To je označení pro přenosy o rychlosti 2,5 a 5 Gb/s. Stávající standard 1G je s námi přes 10 let a pro potřeby moderní Wi-Fi 7 sítě nedostačuje. Jednoduše pokud připojíte moderní přístupový bod Wi-Fi s kapacitou rádia například 6 Gb/s k drátu s kapacitou 1 Gb/s, tak vytvoříte úzké hrdlo a výkon Wi-Fi přijde vniveč. Společnost Huawei Technologies proto uvede s Wi-Fi 7 portfoliem zároveň kompletní set multigigových přepínačů v nízké cenové hladině. To znamená, že Huawei Technologies bude mít na trhu kompletní nabídku Wi-Fi 7 ve spojení s multigigovou drátovou sítí pozicovanou od low-endu po high-end. S ohledem na významný náskok před konkurencí, doporučujeme tuto nabídku zvážit do zákaznických projektů.